
Aleyna ÇAKIR
Trakya Universitesi Çalışma Ekonomisi ve End. İlişkileri Bölümü TEZ ÖĞRENCİSİ
Mesleki eğitim kişinin ihtiyaç duyduğu ve yapmak istediği meslek için gerekli olan eğitimdir. Bu eğitimler karşılığında teknik bilgi ve beceriler bireye kazandırılarak kalifiye elemanlar yetiştirilmektedir. Gerekli yetenek ve becerilerin bireylere kazandırılması ve beraberinde vasıflı işgücünün oluşturulması açısından mesleki eğitim bu anlamda önemli bir kavramdır. Mesleki eğitim aynı zamanda bireye iş güvencesi ve gelir güvencesi sağlayacağından istihdam kavramıyla da yakından alakalıdır.
İstihdam kısaca; bir ülkedeki mevcut işgücünün ekonomik faaliyetlerde yer alması yani çalışması durumudur. Bir ülkenin istihdam seviyesindeki artış ile mesleki eğitim arasında doğrudan bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu bağlamda mesleki ve teknik eğitim veren liseler ve meslek yüksek okullarının sadece nicelik açısından değil nitelik açısından da gelişmesi önemlidir.
Eğitim kalitesinin artışı açısından güncel alanlara uygun bölümler açılmalı, eğitimciler kendini sürekli yenilemeli, kuşakların beklentileri dikkate alınmalı ve aynı zamanda eğitim müfredatı da güncellenmeli ve özellikle yeni değişim ve gelişimler sürekli takip edilmelidir. Böylece işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacı daha çok karşılanacaktır, çünkü bu kurumların amacı ihtiyaç duyulan meslekler ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip kalifiye elemanlar yetiştirerek bireylerin meslek edinmelerini kolaylaştırmak aynı zamanda da istihdama katkı sağlamaktır. Bunun için "mesleki eğitim" kavramına daha fazla önem verilerek; bu eğitimi veren kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin arttırılması ve desteklenmesi, devletin aktif istihdam politikaları içinde mesleki eğitim faaliyetlerine daha fazla yer verilerek mesleki eğitim ve istihdam ilişkisinin desteklemesi gerekmektedir.
Son yıllarda buna yönelik olarak strateji ve planlar hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu uygulamaların artarak devam etmesi bölge analizinin detaylı bir şekilde yapılarak nicelik yanında niteliğin de geliştirilmesi önem arz etmektedir. Eğitim kurumları ve sanayi işbirliği geliştirilmelidir. Ülkemizin genç potansiyelini düşünerek gençleri doğru alana kanalize etmek temel eğitimden başlayarak görevimizdir.
Yorumlar
Kalan Karakter: