BURSA'da Nilüfer İlçe Belediyesi’nin coğrafi işaretli Hasanağa enginarını daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla bu yıl 16'ncısını düzenlediği Hasanağa Enginar Festivali yoğun ilgi gördü. Festivalde 'En İyi Enginar Yetiştiricisi' ile 'Enginarlı Lezzetler' yarışmasında dereceye girenlerin ödüllendirilirken, ziyaretçiler enginarlı lezzetleri tatma imkanı buldu.
Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Nilüfer Belediyesi'nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Valiliği destekleriyle bu yıl 16'ncısı düzenlenen Hasanağa Enginar Festivali, yoğun ilgi gördü. Bursa’nın dört bir yanından festivale gelen ziyaretçiler enginarlı ürünleri tatma fırsatı buldu. Hasanağa Futbol Sahası’nda gerçekleştirilen festivale Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir, Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları ile Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Hasanağa Mahalle Muharı Rüstem Kartoğlu katıldı. Festivalin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Nilüfer Belediyesi’nin girişimleriyle 2020 yılından bu yana coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan Hasanağa enginarının Bursa ve Türkiye için özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. Hasanağa enginarının toplanma zamanı, lezzeti ve şekliyle öne çıkan bir lezzet olduğunu belirten Başkan Şadi Özdemir, artan talebe de dikkat çekti.
'ÜRETİMİN ARTMASI ÖNEMLİ'
Nilüfer Belediyesi olarak tarım alanlarının korunması, temiz ve sağlıklı gıdaya erişimin kolaylaşmasına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Şadi Özdemir, “Coğrafi işareti bulunan Hasanağa enginarının üretiminin artması önemli. Hem daha sağlıklı beslenmemiz hem de bölgedeki çiftçimize ekonomik katkı sağlaması açısından kıymetli. Bizler bu ürünün herkesin sofrasına girsin, hepimiz bu eşsiz lezzetin tadına varalım istiyoruz. Hasanağa Enginar Enginar Festivali’nin Türk Mutfağı Haftası’na dahil edilmesinden mutluluk duyduk" dedi.
ÜNLÜ ŞEFLERDEN LEZZET GÖSTERİSİ
Açılış konuşmalarının ardından Nilüfer Halk Dansları ekibi renkli bir gösteri sundu. Sonrasında ünlü şefler Sezer Özdemir, Alparslan Bayrak ve Barış Uysal, portakallı enginar yemeğini yaparken, şefler ise yemek tariflerini katılımcılarla paylaştı. Atölyenin ardından merakla beklenen “En İyi Yetiştiricisi” ve “Enginarlı Lezzetler” yarışmasına geçildi. Festivalin en ilgi gören bölümlerinden olan 'Enginarlı Lezzetler' yarışmasında bu yıl tatlılar ön plandaydı. 8 ayrı yemeğin yer aldığı yarışmada jüri, dereceye giren yemekleri değerlendirdi. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, gezi ve gastronomi yazarı Tuğçe Aksulu, gurme Bülent Öztürk, Bursa Aşçılar Derneği Başkan Vekili Tarık Kahraman ile şefler Sevil Karaca, Aybiçe Taylak ve Erdoğan Bozan’ın jüri üyeliği yaptığı yarışmada Ayşe Candar 'Enginar-ı Dubai' tatlısıyla birinciliğe layık görüldü. İkinciliği 'Enginar Şöleni' yemeğiyle Tuğba Nalbantoğlu, üçüncülüğü ise 'Enginarlı İçli Köfte' yemeğiyle Nermin Karakaya aldı.
EN İYİ ENGİNAR YETİŞTİRİCİSİ BELİRLENDİ
'En İyi Yetiştirici' yarışmasına ise 14 üreticinin katıldığı festivalde Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Nilüfer Ziraat Odası ve Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü temsilcilerinin jüri üyeliği yaptığı yarışmada Ahmet Erkan birinci, Salih Ekiz ikinci, Samet Akkaya ise üçüncü oldu.
Festival boyunca Nilüfer Roman Orkestrası ve sevilen sanatçı Uğur Önür de şarkılarıyla katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı. Vatandaşlar gün boyu süren renkli etkinliklerle doğayla iç içe keyifli vakit geçirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: