Çorlu Özel Vatan Hastanesi’nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ayşe Sena Kiraz Ramazan ayında kilo kontrolünün nasıl yapılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Ayşe Sena Kiraz, “İşte size Ramazan'da kilonuzu nasıl korumanız gerektiğiyle ilgili birkaç tüyo. Sahuru atlamayın: Öğün sayısını azaltmak demek, açlık süresini uzatmak ve dolayısıyla vücudun kıtlık bilincini daha fazla tetiklemek demektir. Unutmayın; vücut kıtlığa girdiğinde yağ depolar.
İftarda tüm yiyeceklere aniden yüklenmeyin: Hurma, zeytin, çorba, et, pilav, kızartma, pide, kola, tatlı, meyve, üstüne bir de dondurma! Yazık değil mi o mideye? Gün boyu mayışmış olan o mide o kadar yiyeceği o kalabalık ortamda nasıl sindirsin? Ne kadar da zor ve yorucu bir süreç. Siz de olsanız, o şartlar altında sindirdiğiniz her bir molekülü depolardınız emin olun.
Ramazan alışverişini planlı ve kontrollü yapın: Ramazan öncesinde iftariyeliklerin ana haber bültenlerine konu olması adettir. Pastırma, sucuk, pide kuyruğu, baklava-kadayıf vs. Bunlar, iyice susatmaktan ve orucu zorlaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Siz en iyisi sucuğu pastırmayı başka zamana bırakın; iftariyelik alışverişi hakkınızı hurma, ceviz ve zeytinden yana kullanın. Elinizde ihtiyacınız olanları yazdığınız bir alışveriş listeniz olsun ve alışverişinizi asla oruçken veya aç karnına yapmayın.
“Her yerde tatlı, her iftara tatlı" olayının kontrolünü kaçırmayın: Su, meyve-sebze, protein eksiğini yerine koymanız gerekiyor, tatlıya saldırmanız değil! Boş verin baklavayı, kadayıfı... Mis gibi meyveler var, hurma, ceviz-badem , dondurma var, ev yapımı az şekerli sütlü tatlılar veya kuru meyveler var. İlla tatlı yemeniz gerekiyorsa miktarlarını abartmadan bunları yiyin.
İftar sonrası çöken halsizlikle, bunun biraz zor olduğunun farkındayım ama metabolizma yavaşlamasının en iyi ilacı iftar sonrası küçük bir gezintidir. İftardan 1-2 saat sonra şöyle en az yarım saat 45 dakikalık bir yürüyüşe çıkarsanız kendinizi süpermen ilan edebilirsiniz!
Ara öğünler: Zaten ister istemez öğün sayımız azaldı. O yüzden Ramazan’da metabolizma yavaşlamasıyla savaşmak için ara öğünler daha çok önem kazanıyor. İftardan sahura kadar 1-2 saat aralıklarla birkaç küçük ara öğününüz olsun. Örneğin iftardan 2 saat sonra 1-2 porsiyon meyve, bundan 1 saat sonra da 1 bardak kefir veya tarçınlı süt tüketilebilir.
Kabızlık problemini önlemek için: İftar-sahur arası su tüketiminin en az 1,5-2 litreye ulaşmasını sağlanmalısınız. Sahur ve iftarda az miktarda zeytinyağı eklenmiş söğüş sebze veya salata, ara öğünlerde de 1-2 porsiyon meyve tüketilmelisiniz. Örneğin karpuz, kavun gibi su oranı yüksek meyveler çok işe yarayacaktır. Ayrıca birkaç fincan bitki çayı tüketmek de bu konuda etkili olacaktır.
Tuz ve kafein tüketimini sınırlayın: Oruçken gün içinde yeteri kadar sıvı tüketilemediği için vücutta ödemler veya aşırı sıvı kayıpları oluşabilir. Kafein, vücuttan sıvı atımını artırır, tuz ise dokularda su tutulmasını sağlayarak ödeme neden olur. Bunları önlemek için özellikle Ramazan Ayı boyunca tuz ve kafein tüketimini oldukça azaltmaya dikkat etmelisiniz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: