Teknolojiye Direnen Süpürgeciler Yeni Sezona Başladı
Edirne'de süpürgecilik mesleğinin son ustaları hasat edilen süpürge otlarını atölyelerde bağlamaya başladı.


Nisan ayında ekildikten sonra ağustos ayında hasat edilen süpürge otları, kükürtle ağartılma işleminin ardından standart ölçülerde kesilip bağlanıyor. Boyuna göre 15-20 lira arasında satılan süpürgeler, genellikle kırsal kesimde rağbet görüyor.
Geçmişte yaklaşık 350 dükkanın bulunduğu kentte, mesleğin son ustaları az sayıda dükkanda zanaatı sürdürmeye devam ediyor.
Süpürge ustası Erkan Posta, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni hasat süpürge otlarının ustalar tarafından bağlanmaya başladığını söyledi.
Mesleğe olan ilginin azalmasıyla el dikişinin de unutulduğunu anlatan Posta, "Edirne'de meslek azaldı. Önceden 350 dükkan vardı, şimdi ise 6 dükkan kaldı. Yeni eleman yetişmiyor. Ben baba mesleğini sürdürüyorum. 8 yaşından beri bu işin içindeyim. Teknolojiye yenik düştük. Artık el dikişi kalmadı. Makineyle dikim yapıyoruz." dedi.
Hamdi Gaspar (71) ise mesleğin teknolojiye yenik düştüğünü ve süpürge üretiminin gün geçtikçe azaldığını söyledi.
Meslekte yeni ustaların yetişmediğini dile getiren Gaspar, "Bu iş arz-talep meselesi. Hammadde üretimi düştü. Aynı zamanda teknolojinin gelişmesiyle birlikte süpürge üretimi de azaldı. Buna bağlı olarak meslekte geriledi." diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: