EDİRNE Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Anadolu’nun bazı il ve ilçelerinde görülmeye başlanan yeni tip şap hastalığına karşı, Trakya’daki üreticileri ve köy muhtarlarını dikkatli olmaları konusunda uyararak, "Üreticilerimiz ve muhtarlarımız bilmediği, tanımadığı, veyahut dezenfekte yapılmamış araçları işletmelerine sokmasınlar. Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizin almış olduğu tedbirlere harfiyen uyalım. Onlara yardımcı olalım" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Temmuz’da yaptığı açıklamayla uyarıda bulunduğu, Anadolu’nun bazı il ve ilçelerinde görülmeye başlanan yeni tip şap hastalığı, üreticileri tedirgin etmeye başladı. Hızlı yayılması ve ölümcül olmasıyla dikkat çeken hastalığa karşı Tarım ve Orman Müdürlükleri ekipleri önlemleri almaya devam ederken, hastalıktan ari olarak bilinen Trakya’da da saha çalışmaları sürdürülüyor.
'TRAKYA’DA YOK'
SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, şu ana kadar Trakya’da herhangi bir vakaya rastlanılmadığını belirterek, üreticileri ve köy muhtarlarına uyarıda bulundu. Suiçmez, "Hepinizin malumu son 10-15 günden beri ülke gündeminde, ulusal basında, Tarım ve Orman Bakanlığımızın duyurularında ve açıklamalarında da ülkemizin Anadolu yakasında yeni bir tip şap hastalığı meydana geldiğini duyduk. Trakya'da yok, bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Hiçbir yerde böyle bir hastalık şu anda çok şükür yok. Bununla ilgili bakanlığımız, çok acil önlemler aldı. Biliyorsunuz bütün Türkiye genelinde pazarlar kapatıldı, borsalar kapatıldı, hayvan hareketlerine ciddi denetimler getirildi. Anadolu tarafında da hızlı bir şekilde aşılamalar devam ediyor" dedi.
'DEZENFEKTE YAPILMAMIŞ ARAÇLARI İŞLETMELERİNE SOKMASINLAR'
Söz konusu hastalığın, bugüne kadar görülen şap türlerinden daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Suiçmez, "Neden özellikle bu açıklama yapma gereği hissettik? Bu bugüne kadar görülmüş şap hastalığı tiplerinden en tehlikelisi. Çok hızlı yayılabilen, öldürme oranları çok yüksek olan bir hastalıkla karşı karşıyayız. Ama dediğim gibi Tarım ve Orman Bakanlığımız gerçekten kendileri de açıklama yaptılar. Çok büyük tedbirler alındı. Aşılamalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Bizim buradan üreticilerimizden, muhtarlarımızdan istediğimiz şu; bölgemizdeki hayvan hareketlerine, yabancı, bilmediğimiz şahıs, tanımadığımız araçlar, yani hayvan alıp satmak için gelenler olabilir. Bunlara lütfen çok dikkat etsinler. Bilmediği, tanımadığı, veyahut dezenfekte yapılmamış araçları işletmelerine sokmasınlar. Hatta mümkünse böyle hayvan taşıyan tanımadıkları araçlar köye gelirse çok dikkat etsin muhtarlar. En azından şunu yapabilir; en kısa sürede ne zaman aracını dezenfekte ettirmiş? Bunların elinde kağıt olmak zorunda. Buna baksınlar çünkü bu işin şakası yok. Bunun için biz üreticilerimizden bu konulara çok dikkat etmelerini rica ediyoruz" diye konuştu.
'UYARILARI DİKKATE ALALIM'
Suiçmez, Tarım ve Orman Müdürlüklerine bağlı ekiplerin uyarılarına da uyulması gerektiğinin belirterek, "İkinci bir husus tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz şu anda sahada. Bunlar gerekli tedbirleri, önlemleri alıyorlar. Yani eğer ki tarım il ve ilçe müdürlüklerimizden yapmamızı istedikleri bir şey varsa, vakit kaybetmeden ve aksatmadan bunları yerine getirelim. Onların almış olduğu tedbirlere uyalım. Uyarılarını çok önemli dikkate alalım. İnşallah burada bu işi hasarsız, kazasız, belasız atlatacağız. Bölgemiz olarak konuşuyorum. Trakya'da bu hastalık görülmedi. Anadolu tarafında bazı yerlerde görüldü. Hızlı yayıldığı için bakanlık ülke genelinde bu hayvan hareketlerine kısıtlama getirdi. Pazarları kapattı, borsaları kapattı. Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizin almış olduğu tedbirlere harfiyen uyalım. Onlara yardımcı olalım. Uyarılarını dikkate alalım" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: