TÜRKİYE Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Kadir Delibalta, muhtarların görev ve yetkilerini belirleyen ve 1924’te yazılan yasanın revize edilerek, ‘Muhtarlar Yasası’ çıkarılmasını talep etti. Yasanın mevcut haliyle yürütülemez olduğunu belirten Delibalta, “Bu kurumu artık bir şekilde yürütme şansı kalmadı. Mutlaka yasanın revize edilmesi lazım. 15 yıldan beri bunun savaşını veriyoruz” dedi.
Konfederasyon Başkanı Delibalta, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirdikleri, Nisan ayındaysa Edirne’de yapmayı planladıkları ‘Güçlü Mahalle, Güçlü Köy, Güçlü Türkiye’ buluşmaları kapsamında Edirne’ye gelerek, temaslarda bulundu. Kentte, Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarını gezerek etkinlikle ilgili bilgi alışverişinde bulunan Delibalta’ya Edirne Muhtarlar Federasyonu Başkanı Fatih Kıyga ve yönetim kurulu da eşlik etti.
‘GELECEĞE DAHA KURUMSAL BİR YAPI BIRAKMAK İSTİYORUZ’
Ziyaretle ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Delibalta, Nisan ayındaki toplantıyla Edirne’nin tarımdaki sorunlarını masaya yatırmak olduğunu söyledi. Delibalta, “Tarım Bakanımızı da az önce gelirken aradım. Onu da buraya getirmek için mücadele edeceğiz inşallah. Türkiye'nin her ili önemli. Her ilin ayrı bir özelliği var. Her ilin ayrı bir güzelliği var. Her ilin ayrı bir etkisi var toplumda. Edirne de çok önemli bir il. Avrupa'nın dibinde. Dediğim gibi Osmanlı'ya payitahtlık yapmış, Cumhuriyet'te çok büyük emekleri olan, işgal görmüş, acı görmüş bir şehir. Bu kurumu daha da ileri götürme adına, 197 yıldır gelmiş bu geliş sürecinde hep kendi öz gücünü kullanmış. Şimdi buna biz yeni bir hayat öpücüğü vererek gelecek nesillere daha kurumsal, daha sorun çözücü, daha işlevsel, ‘Muhtar ne işe yarar?’ denildiği noktalarının kalmayacağı bir kurum yaratmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
‘YASA REVİZE EDİLİRSE DEVLETİN ELİ AYAĞI OLACAĞIZ’
Muhtarlık yasasının revize edilmesi gerektiğine değinen Delibalta, “Cumhuriyetin kurulduğu zaman nüfusun yüzde 85’i köyde yaşıyordu. Tarım ve hayvancılık ağırlıklı bir toplumduk. Köy enstitüleri vardı. Bu milletin medeniyeti, kültürü, gelişmesi, kalkınması köyden başladı. Yerel demokrasinin en güzel örneği köy kanunudur. Şimdi köyde insan kalmadı. Toplum şehre göçtü. Şimdi sorun şehirde. Uyuşturucu, işsizlik, fuhuş, torbacılar, çeteler, yabancı uyruklu sorunu, aklınıza ne gelirse hepsi şehirde. Dolayısıyla şehrin muhtarının çok aktif, bilgili, etkili, değişen dünyaya, değişen sorunlara karşı çok daha düzenli bir kuruma sahip olması lazım. Şimdi kendi iç gücümüzle sorunlara cevap veriyoruz ama bir yasamız olduğu zaman, yaptırım gücümüz olduğu zaman devletin eli ayağı olacağız. İlk ayaktan vatandaş geldiği zaman muhtarlığa, bakacak ki donanımlı, bilgili, sorun çözen bir kurum var. Devlete saygısı artacak, sorunu çözülecek” şeklinde konuştu.
‘ETKİLİ BİR MUHTARLIK YASASI ŞART’
Yasanın mevcut haliyle, muhtarlık kurumunun yürütülme şansının kalmadığını da dile getiren Delibalta, “Bu kurumu artık bir şekilde yürütme şansı kalmadı. Mutlaka yasanın revize edilmesi lazım. 15 yıldan beri bunun savaşını veriyoruz. Yaptığımız bütün sempozyumlar, çalıştaylar, raporlamalar hepsi bu minval üzerinden yapıldı. En son olgunlaştı, 82 maddelik bir tasarı hazırladık. Bakanlık bunlarla beraber 35 maddeye düşüldü, meclise getirildi. Hala çıkmadı maalesef. Devletin gündemi yoğun. Bu toplumun huzuru, bu toplumun kalkınması temelden başlar. Temelde kim var? Muhtar var. Peki o temsilci olan muhtar bilgili değilse, yetki değilse ne kadar faydalı olabilir? Az faydalı olur. Hep hedefimiz bu. Etkili bir muhtarlık yasasıyla sorun çözen, çağdaş, kurumsal, bilimsel bir muhtarlık kurumu devletin yükünü hafifletecektir. Vatandaşa da devletin ilk elden en güzel hizmetini verecek olduğu için devlete olan saygı, güven artacaktır ve gelişme de buradan devam edecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: