YALOVA’nın eski Valisi Prof. Dr. Yusuf Erbay, yeni nesil liderlik anlayışını, ekolojik sürdürülebilirlik, teknolojik devrimler, hukuk ve kültür odaklı bir yaklaşımla ele alan ‘Z Kuşağı İçin Notlar - Yeşil Liderlik’ isimli kitabını çıkardı. Bugüne kadar 10’u aşkın kitap çıkaran Erbay, serinin ikinci kitabı olacak ‘Z Kuşağı İçin Notlar - Ütopya’dan Distopya’ya’ isimli kitabı için ise çalışmalara başladığını duyurdu.
Yalova’da 2003–2008 ve 2009–2010 yılları olmak üzere iki ayrı dönemde görev yapan eski Yalova Valisi Prof. Dr. Yusuf Erbay, Yalova’da gittiği eğitim kurumlarında ‘Z Kuşağına Notlar: Yeni Sürdürülebilir Liderlik Bağlamında Yeşil Liderlik’ konulu sunumlar gerçekleştirdi. 6 aylık bir süreç sonunda bu konudaki çalışmalarını kapsayan ‘Z Kuşağı İçin Notlar - Yeşil Liderlik’ adlı kitabını çıkardı. ‘Z’ kuşağına hitap eden kitapta ise yeni nesil liderlik anlayışı, ekolojik sürdürülebilirlik, teknolojik devrimler, hukuk ve kültür odaklı bir yaklaşım ele alandı. Bugüne kadar ‘Z Kuşağı İçin Notlar - Yeşil Liderlik’ kitabıyla birlikte 13 adet kitabı yayımlanan Prof. Dr. Erbay, ‘Z Kuşağı İçin Notlar Yeşil Liderlik’ kitabının ikincisi olacak ‘Z Kuşağı İçin Notlar - Ütopya’dan Distopya’ya’ isimli kitabı için çalışmalara başladığını duyurdu. 2027 yılında yayımlanacağını planladığını belirten Erbay, kitabında beklenilen altın çağı nasıl kurgulanabileceğiyle ilgili anlatımının olacağını belirtti.
‘KÜRESEL GELİŞMELERİ VE YENİ DÜNYA ANLAYIŞINI ANLATTIM’
Kitabında, küresel gelişmeleri, bu gelişmelerin içinden doğan yeşil, yeni düzen, yeni dünya anlayışının ne olduğunu ve özellikle pandemi döneminden sonra yeniden yapılanan dünyanın nereye doğru gittiğini yazdığını anlatan Erbay, “Özellikle bu üniversitede verdiğim dersler içerisinde, benim çok önemsediğim ve gençlere birikimimizi aktarabileceğimiz için önemli gördüğüm derslerden biri ‘Küreselleşme ve Yönetişim’ adlı derstir. Bütün çağları ele aldığımız ve özellikle 1980’lerden sonra, 2000’li yıllarla birlikte ‘küreselleşme’ diye adlandırılan süreci incelemeye çalıştığımız bir dönemden bahsediyoruz. Bu dönem içerisinde hem ekonomik hem sosyal hem de siyasal gelişmeleri, interaktif bir biçimde birbirine bağlantılı olarak ele alıyor ve öğrencilerimize bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu, bir taraftan sadece üniversitedeki öğrenciler değil, ‘Z kuşağı’ adını verdiğimiz 2000’li yıllarda doğan gençlerimize de bu bilgileri aktarmak açısından bir sosyal sorumluluk olarak da değerlendirilebilir” dedi.
‘BİZİM NESİL BU ÇAĞIN GÖÇMENLERİ HALİNE GELİYOR’
Kitabının ortaya çıkış sürecinden bahseden Prof. Dr. Erbay, “Kitap ortaya çıkarken, öğrencilere ve Z kuşağına küresel gelişmeleri, bu gelişmelerin içinden doğan ‘yeşil yeni düzen’ dediğimiz yeni dünya anlayışının ne olduğunu, özellikle pandemi döneminden sonra yeniden yapılanan dünyanın nereye doğru gittiğini anlatmaya çalıştım. Bütün bu birikimler sonucunda, bunu bir kitap haline getirip toplumun, öğrencilerin ve ilgilenen herkesin yararlanmasına sunmak için böyle bir girişimde bulunduk. Kitabın ismi ‘Z Kuşağı İçin Notlar: Yeşil Liderlik’ olarak belirlendi. Z kuşağı dediğimiz kuşağın özellikleri konusunda bir bilgi sahibi olacağız. Dünyada ve Türkiye’de Z kuşağı üzerine yapılan araştırmalarla, bu kuşağın davranış biçimlerinin ne olduğu, dünyayı nasıl algıladıkları, gelecekle ilgili düşünceleri ve kaygıları ele alınmaktadır. Kuşağın aslında yaşadığımız çağın sahipleri, yerlileri olduğu; bizim neslin ise artık yavaş yavaş bu çağın göçmenleri haline geldiğini anlatmaya çalışıyoruz. Kitapta şunu söylüyorum: Gelişim bilimle başlar. Bilimsel bir buluş ortaya çıkar; o buluşa dayalı olarak teknoloji gelişir. O teknolojinin üretimi gerçekleşir, o teknolojiyle yapılan üretim toplumda yeni ilişki biçimleri doğurur ve bunun üzerine kültürün, hukukun ve siyasetin yansımaları şekillenir” diye konuştu.
‘İKİNCİ KİTABIN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIM’
‘Z Kuşağı İçin Notlar Yeşil Liderlik’ kitabının ikincisi olacak ‘Z Kuşağı İçin Notlar - Ütopya’dan Distopya’ya’ isimli kitabı için çalışmalara başladığını belirten Erbay, “Şimdi ‘Z Kuşağına Notlar’ kitabının ikincisi ‘Ütopya’dan Distopya’ya’ olacak. Ütopya, dünya medeniyetleri kurulalı ya da insanlar ortaya çıkalı beri altın bir çağ bekleyişinin adıdır. Herkesin refah içinde yaşayacağı, mutlu olacağı bir düzeni ifade eder. Ancak ütopyalar zaman içinde distopyalara dönüşebilir, çürüyebilir, karanlıklaşabilir. İşte bu noktada şu sorular önem kazanır: Ütopyalar nasıldı? Distopyaya dönüşmeden, Z kuşağı tarafından yeşil bir dünyada, yeşil gelişmenin sağlandığı bir insanlık nasıl mümkün olabilir? Yani ütopyanın distopyaya dönüşmemesi için neler yapılması gerekiyor? Bu kitap, tam olarak bunu tarif ediyor. Beklediğimiz altın çağ, yani refah içinde ve eşitlik temelinde yaşadığımız bir toplumu nasıl kurgulayabiliriz sorusuna yanıt arıyor. İşte bu nedenle, böyle bir gelişme için nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen ikinci bir kitap olacak” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: