Geri Kabul Anlaşması’nın imzalandığı Mart ayından bu yana ilk can kaybının yaşandığı Ege, son 4 ayın en yoğun göçmen trafiğine sahne oluyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ağustos ayında 1348 göçmene müdahale ederken geçen ay bu rakam 881’di. Göç Araştırmaları Program Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu, “Türkiye artık mülteciler için güvenli bir ülke değil” derken, Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ ise “Bu artışın ana sebebi göçmenlerin yaşam koşulları” görüşünde.
28 bin göçmen durduruldu
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Mart ayında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrası, göçmenlerin önemli göç güzergâhı Ege Denizi’nde son 4 ayın en hareketli günleri yaşanıyor. Anlaşma öncesi aylık 8 bini aşan düzensiz göçmen sayısı, Nisan ayıyla birlikte büyük oranda azalmıştı. Düzensiz göçteki gerileme Haziran ayında da sürdü.
Haziran ayında 538, Temmuz’da ise 881 olan göçmen hareketi Ağustos ayı itibariyle tekrar artmaya başladı. Düzensiz göç, Ağustos ayı tamamlanmadan yine 1350’ye ulaştı. Son dönemde artan yasa dışı göçle birlikte aylar sonra ilk üzücü haber de geldi. Geri Kabul’den 155 gün sonra bir göçmen geçtiğimiz gün Ege sularında hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 2015’in ilk 8 ayında 43 bin 259 göçmeni, bu yılın ilk 8 ayında ise 28 bin 376 göçmeni, Ege açıklarında çıktıkları tehlikeli yolculuktan geri döndürdü.
‘Artık güvenli değil’
İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma, Türkiye ile AB arasındaki en önemli konulardan biri olarak belirtilirken, vize muafiyeti için diyalog süreci de devam ediyor. Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı, aynı zamanda üniversitenin Göç Araştırmaları Program Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu, Türkiye’nin Suriyeliler başta olmak üzere pek çok göçmen için güvenli bir ülke imajını yitirdiğini belirterek, “Geri Kabul Anlaşması’nın arkasında duran siyasilerin, yani hem Türkiye hem de AB ülkerinin, verdikleri mesajlarda artık sağlam durmadıklarını görüyoruz. Bu mesajı vermeye başladılar” dedi.
İçduygu, bombalı saldırılar ve darbe girişiminin ardından Türkiye’nin mülteciler için güvenli bir ülke imajını yitirdiğini belirterek, “Türkiye artık mülteciler için de güvenli bir ülke değil. Özellikle son 1 ay içinde, düzensiz göçe karşı önemli ve ilgili uygulamaların aksadığını düşünüyorum. Olağanüstü bir dönemden geçerken Ege’deki önleyici tedbirlerin aksadığını tahmin etmek çok zor değil. Geçen yaz çok ciddi bir trafik olmuştu. Bu yıl nispeten bu yoğunlukta bir trafik yok ama son ayların en yüksek rakamlarını görüyoruz” diye konuştu.
‘Türkiye’deki koşullar’
Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, göç trafiğinde dönemsel olarak düşüşler olduğunu ancak son dönemde bunun değiştiğini belirterek, “AB’nin aldığı yoğun güvenlik önlemlerinin yanında bunda en önemli sebep Türkiye’deki yaşam koşulları. Ekonomik, sosyal, kültürel haklar başlığı altına alacağımız eğitim, çalışma, barınma ve sağlık hizmetleri alanında kötü koşullarda yaşayan binler var. Kışın yaklaşması onlar açısından bu koşullarda 1 yıl daha kalmak demek aslında. Bu artışın ana sebebi yaşam koşulları. Zaman zaman düşüşler olsa da geçişler yoğun” diye konuştu.
Düzensiz göç olayı:
2014: 574
2015: 2 bin 430
2016 (İlk 8 ay): 639
Müdahale edilen göçmen sayısı:
2014: 14 bin 961
2015: 91 bin 611
2016 (İlk 8 ay): 28 bin 376
Hayatını kaybeden göçmen sayısı:
2014: 69
2015: 279
2016 (İlk 8 ay): 174
Yakalanan organizatör sayısı:
2014: 106
2015: 190
2016 (İlk 8 ay): 70
Geçişlerde son 5 ayın rekoru dün kırıldı
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın ardından dün Türkiye’den Yunan adalarına 462 göçmenin geçiş yapmasıyla 5 aylık rekor kırıldı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, Salı günü Midilli’ye 176, İstanköy’e 128, Sakız’a 88 ve Rodos’a 70 olmak üzere toplam 462 göçmen ulaştı. Yunan yetkililer, anlaşma kapsamında sığınma başvurusunda bulunmayan 482 göçmenin Türkiye’ye geri gönderildiğini açıkladı. Son sayılarla birlikte, Yunan adalarına yerleşen mültecilerin sayısı Mart ayında 5 bin 538 iken bugün 12 bin 120’ye ulaştı.
Öte yandan, Yunan hükümeti tarafından yayımlanan yeni bir rapor; Türkiye’de başarısız darbe girişiminin ardından, ülkeden ayrılan mültecilerin sayısındaki artışa dikkat çekti. Türkiye’den Ege Denizi’ni kullanarak Yunan kıyılarına geçmeye çalışan mülteci sayısının her gün 200’ü geçtiği kaydedilen raporda, Ağustos başından bu yana 3 binin üzerinde göçmenin Yunanistan’a geçtiği aktarıldı.
Suriye'de "büyük savaş" El Bab’ta olacak
Yorumlar
Kalan Karakter: