TEMA Vakfı Edirne Temsilcisi Şirin Çoğal, Edirne’nin Keşan ilçesinde dün meydana gelen yangında, 13 hektar orman ve tarım alanının zarar gördüğünü açıkladı.
Edirne’nin Keşan ilçesinde dün saat 14.00 sıralarında makilik alanda çıkıp biçilmiş buğday tarlasına sıçrayan yangın; Keşan Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, Keşan Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve İl Özel İdaresi ekiplerinin müdahalesiyle 2 saatin ardından kontrol altına alındı. Söndürme çalışmalarına 5 yangın söndürme uçağı ve 2 helikopter de destek verdi. Yangın nedeniyle Yeni Mahalle Rasim Ergene Caddesi’nin bir bölümü araç trafiğine kapatıldı. Yangının meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunan TEMA İl Temsilcisi Şirin Çoğal 13 hektar alanın zarar gördüğünü açıkladı.
‘İKLİM KRİZİNE KARŞI EKOSİSTEM TEMELLİ ÖNLEMLER ALINMALI’
Çoğal, toplamda 12 arazöz, 3 greyder ve 2 dozer ile müdahale edilen yangında ekiplerin koordineli şekilde görev aldığını dile getirdi. Çoğal, “Yerleşim alanlarına yakın bölgelerde alınan önlemler sayesinde daha büyük bir felaketin önüne geçilmiştir. Orman yangınları, yalnızca ağaçları değil; toprağı, suyu, biyolojik çeşitliliği, iklimi ve insan yaşamını da doğrudan etkilemektedir. Bu tür felaketlerin en sık nedenleri arasında anız yakılması, doğada ateş yakılması ve cam/plastik atıkların bırakılması gibi insan kaynaklı ihmaller yer almaktadır. TEMA Vakfı olarak, tüm canlıların yaşam hakkını savunuyor; ormanlarımızın korunması, doğa tahribatının önlenmesi, iklim krizine karşı ekosistem temelli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.
‘HALKIMIZI DAHA DUYARLI VE TEDBİRLİ OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ’
Küçük ihmal ve dikkatsizliklerin büyük orman yangınlarına sebep olabileceğini vurgulayan Çoğal, “Özellikle şiddetli rüzgar ve nemin düşük olduğu bölgelerde sıcaklık artışıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı herkesi daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Orman yangınlarının yaşanmaması için gerekli önlemlerin önceden alınması ve bu önlemlere rağmen meydana gelebilecek yangınlarla mücadeleye hazırlıklı olmamız gerektiğine inanmaktayız, halkımızı orman yangınlarına karşı daha duyarlı ve tedbirli olmaya çağırıyoruz. Keşan 'da çıkan yangından etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yangınları canları pahasına söndürmeye çalışan ormancılarımıza kolaylıklar diliyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: