Türkiye’de ithal et sektörünün 2011’de hızlanması ile birlikte Trakya Angus türü büyükbaş sığır türü ile tanışmıştı. Avustralya ve Uruguay’dan ithal edilip büyük gemilerle ülkemize getirilen Anguslar ülkeye girişlerinden itibaren beklemeleri gereken karantina süresi için önce şimdi Ergene ilçesinin mahallesi olan, o tarihteki idari haliyle Çorlu’nun Ulaş Beldesine kurulan tesislere depolanmıştı. Çevre köy ve beldeleri yaydığı koku ile yaşanmaz hale getirmişti.
Hem yerli besicinin, çiftinin hayvansal üretimini kırarak yüz binlerce hayvanın birkaç şirket eliyle kartel oluşturularak ithal edilmesi, hem bu hayvanların perakende piyasası için kesilinceye kadar tutulduğu tesislerde insanlık dışı şartlarda tutulması, hem de tesislerden yayılan gübre, sıvı atıklar ve koku gündem olmuştu.
Ulaş Beldesindeki tesis kapanınca Çorlu ile Marmaraereğlisi arasında 163.372 metrekarelik arazide yeni bir tesis inşa edilmişti. Bu tesis ile ilgili ilk CED süreci kapsamında 27 Mayıs 2014 tarihinde yapılmak istenen halkı bilgilendirme toplantısında da yoğun tepkiler eşliğinde tesis ile ilgili itirazlar dile getirilmişti.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve ÇKK Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Murat Sevgi, “Trakya’da dev hayvan depoları ve vahşi işletme şartları ile yürütülen hayvancılık, hem hayvana hem de çevresine zarar veren bir süreç olarak kötü örnekleri ile ortadadır. Yerel hayvancılığın tabana yayılmasının önündeki dev işletmeler bu işlevleri ile hem hayvancılığın birer vahşi endüstriyel çarka dönüşmesine hem de dar alanda tahammül sınırlarının çok üzerinde çevresel etkilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 160 bin metrekarelik açık ve kapalı barınak alanlarından oluşan ve yıllardır boş duran dev tesisin kiralama yoluyla tekrar işletilmeye başlaması ile birlikte 148.500 Kg/gün büyükbaş gübresi, 56.250 Kg/gün küçükbaş gübresi üreteceği öngörülmektedir. Daha önce birçok defa bu tür dev hayvan depolarından çevreye verilen zararı canlı canı yaşamış bir şehir olan Çorlu’da halkın projeyi duyduğunda tepki ile karşılamasının nedeni de açıkça ortadadır." dedi.
Tepkilere neden olan projenin CED süreci bir aşaması olan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 3 Kasım 2022 Perşembe günü, saat 11.00’da Çorlu’nun Şahbaz mahallesindeki mahalle kahvehanesinde yapılacak Halkın Katılımı Toplantısına Çorlu Belediyesi, Çorlu Kent Konseyi, Trakya Platformu, Tekirdağ Barosu, meslek odaları, çevreye duyarlı stk’lar, çevre mahallelerden ve Çorlu şehir merkezinden de yoğun katılım olması bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: