CHP'li Aygun, "Yerli Üretici Yine Yok Sayıldı"
TEKİRDAĞ (Çorlu Haber) - CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bu iktidar, bu kafa ile tarımı resmen ölüme götürüyor. Kendi ayçiçeği üreticisine ödeme yapmazken, kaynak yaratmazken, 100 bin ton ayçiçek ithalatı yapabiliyor. Daha önce 200 bin ton ayçiçeği ithalatı için karar alınmıştı. Resmi Gazete’de çıkan bu karar ile kimler zengin edilecek” diye sordu.


GÜBREYİ KISTILAR
Aygun, Tekirdağ’da Beyazköy’ü ziyaret etti. Çiftçilerle sohbet eden Aygun, tarımsal destekteki gecikmelere işaret etti. Aygun’un bir dokunup bin ah işittiği çiftçiler; soya, ayçiçeği, yerfıstığı, pamuk, aspir gibi yağlı tohum bitkileri ekiminde verilen tarımsal desteklerin ödemesinin hala yapılmadığından dert yandılar. Bir çiftçi; “Tonu 2 bin 200 liraya ulaşan gübreyi bu yıl kısmak zorunda kaldık. Sıkıntıdayız” diyerek yaşadığı maddi sıkıntıyı ortaya koydu.
Aygun, yağlı tohum bitkileri için yapılacak ödemede askıya bile çıkılmadığını vurgulayarak “Destek ödemelerinin zamanında yapılmaması çiftçimizi ekonomik krizde daha çok mağdur ediyor. 1 Nisan’da ödeme için askıya çıkılması gerekiyordu. Askıya bile çıkmadılar” dedi.
Çiftçiler ise “Ayçiçeği ektik, tarımsal desteği hâlâ alamadık. Destek alsaydık, mazota katkı olurdu” diye dert yandı. Araya giren Aygun, “Tohuma da gübreye de katkı olurdu” diye konuştu. Çiftçiler ise dolara bağlı olarak fiyatı artan gübrede yaşanan sıkıntıya işaret ederek, “Gübrenin tonu 2 bin 200 TL, bu yıl mecburen kıstık” dediler.
GÜBREDE TANZİM YOK MU ?
Bu sözlere gülümseyen Vekil Aygun, “Gübrede tanzim satış yok mu?” diye takılınca çiftçiler de gülümseyerek, “Tanzim, Ankara’yı İstanbul’u vurdu, ondan sonra da gitti” diyerek geçici yöntemlerin çözüm olmadığına vurgu yaptılar.
Aygun, çiftçilere işaret ederek, “Üreticimiz sıkıntılı, Tarım Bakanlığı’nı holdingleştirmeye götürmek istediler. Çıkışlarımızla şimdilik vazgeçildi. Üretimi düzeltmek için çiftçimizin mazot, ilaç, gübre ve tohum parasının desteklenmesi lazım. Tarımsal desteklerin zamanında ödenmesi lazım. Başka bir yol yok” mesajını verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: