Sanıklardan müteahhitkahvaltılara örgütsel değil tesadüfen katıldığını,icra müdürü15 Temmuz gecesi korkudan telefonunu kırdığını, komiser yardımcısı da şifreli programları eşinle konuşmak için kurduğunu savundu.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) şifreli haberleşme programı olan 'ByLock'u kullandıkları iddiasıyla yargılanan 5 kişi ilk kez hakim karşısına çıktı.Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesinde haklarında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan Edirne İcra Müdür Yardımcısı A.Ç., Keşan İcra Müdürü H.S. ve Edirneli müteahhit E.A. ile birlikte haklarında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terörizm Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet” suçundan tutuklu yargılanan Edirne İl Emniyet Müdürlüğünde görevliyken KHK ile meslekten ihraç edilen Komiser Yardımcıları H.Ö. ve Ö.S. ‘ nin duruşması geçtiğimiz gün Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.
Duruşmaya tutuklu yargılanan Komiser Yardımcıları H.Ö. Ö.S. ve müteahhit E.A. ile tutuksuz yargılanan Edirne İcra Müdür Yardımcısı A.Ç., Keşan İcra Müdürlüğünde görevli H.S. ve avukatları katıldı.
“ÇOK KORKTUM TELEFONUMU KIRDIM”
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen tutuksuz yargılanan Keşan İcra Müdürü H.S.ise mahkemedeki ifadesinde , “ FETÖ’ nün terör örgütünü olduğunu bilmediğini, 15 Temmuz gecesinden itibaren içinde bulunduğu durumdan çok korktuğunu ve korkudan örgütün şifreli haberleşme programı olan Bylock ve Tango programlarını kullandığı telefonu kırdığına vurgu yaptı. Sanık H.S. ifadesinde “ 2004 yılında Aktif işadamları ve sanayiciler derneğinde çalışıyordum. Cemaatle tanıştım ve daha sonra KPSS sınavında aldığım puanla Mersin seçim kuruluna atandım. İlerleyen zamanlarda örgütten bazı kişiler sohbet için evime geldi. 2014 yılında akıllı telefon aldım. Bylock programını kurdum. Daha sonra tayinim Keşan İcra Müdürlüğüne çıktı. Burada isminin Ömer olduğunu söyleyen hocayla tanıştık.Sonra kendisi benim telefonuma Tango denilen programı kurdu. 15 Temmuz’da içinde bulunduğum durumdan çok pişmanım, çok korktum ve korkudan telefonu kırdım ”dedi.
“TESADÜFEN KATILDIM”
Örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan müteahhit E.A. Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasının ilk celsesinde verdiği ifadesinde örgütün kahvaltılarına örgütsel olarak değil tesadüfen katıldığının altını çizerek, “ Ben vatanıma milletime bağlıyım. Otomobilimde internet kullanabilmek için data hattı aldım.Bunu otomobilin torpido gözünde saklıyordum ve şifresiz kullanıyordum. Bir gün kontrol ettiğimde data hattını bulamadım ve daha sonra hattı sesli sim karta çevirdim.Zaten şifresiz kullanıyordum. Başkaları tarafından indirilmiş olabilir. Bahsi geçen derneğe müteahhit olduğum için üye oldum. Katkısı olur diye düşündüm. Bank Asya’da da ticari amaçtan başka işim olmadı. Birkaç kez örgütün kahvaltılarına katıldım. Bunlarda tesadüftür. Cami çıkışı onlara denk geldim. Tahliyemi istiyorum” dedi.
“EŞİMLE KONUŞMAK İÇİN KULLANDIM”
Edirne İl Emniyet Müdürlüğünde Komiser Yardımcısıyken örgütün sohbetlerine katıldığı, himmet yardımında bulunduğu ve Bylock kullandığı iddiasıyla meslekten ihraç edilen ve tutuklu yargılanan sanık Ö.S. hakkındaki suçlamaları kabul etmezken, ismini bilmediği şifreli programlarıeşinle konuşmalarının üçüncü kişiler tarafından dinlenmesini istemediği için kurduğunu belirterek tahliyesini istedi.
“TANIKLARI GÖRÜNCE ŞOK OLDU”
Sohbetlerde zekat olarak verilen paraları topladığı iddiasıyla tutuklu yargılanan Komiser Yardımcısı H.Ö. ifadesinde “Bahsi edilen örgütle hiç alakam olmadı. Toplantılara katılmadım. Örgüt adına para toplamadığım gibi kendim de vermedim” dedi. Sanık H.Ö. ‘ nün dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ve Havsa İlçe Emniyet Müdürlüğünde halen görevli polis memurları A.K. ve S.Ö.’ yü tanık olarak dinledi. Sanık H.Ö. çalışma arkadaşları A.K. ve S.Ö.’ yü mahkemede görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Edirne İl Emniyet Müdürlüğünde görevine devam eden A.K. ifadesinde, “ 17 – 25 Aralık sürecinden önce sanıklar ve ismini hatırlamadığım diğer arkadaşlarla toplanırdık. Dini ve ilmi konularda sohbet ederdik. Her hafta bir arkadaşın evine giderdik. O dönem toplantıda sadaka olarak para verilirdi. Paraları tutuklu sanık H.Ö.’ye elden veriyorduk. Ben bazen toplantılarda bazen iş yerinde verirdim. 17 – 25 Aralık sürecinde yaşanan olaylardan duyduğum rahatsızlık nedeniyle toplantılara katılmadım ”dedi.
Havsa İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli diğer tanık S. Ö. de toplantılarda toplanan parayı sanık H. Ö.’nün topladığını belirterek, herkes parayı H.Ö.’ ye veriyordu. Ancak kimin ne verdiğini şu an için hatırlamıyorum” dedi.
“DEŞİFRE OLMASINLAR DİYE ABONELİK BAŞKALARINA YAPILMIŞ”
Edirne Adliyesi İcra Müdür Yardımcısıyken OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile meslekten ihraç edilen A.S. ifadesinde zaman gazetesi ve sızıntı dergisine abonelik ücreti yatırdığını ancak komşuları tarafından deşifre olmaması için gazetenin eve gelmediğini abonelik isminin de başkasına ait olduğunu itiraf etti. Sanık A.S. ifadesinde, “ Üniversite sınavını kazandıktan sonra cemaatle tanıştım. Yaklaşık 1 buçuk yıl yurtta kaldım. Ayda bir kez dini sohbetlere katılıyordum. Okul bitince KPSS ile Çerkezköy vergi dairesine atandım ve burada da bunların yurdundan kaldım. Çerkezköy’de de dini sohbetlere gittim. İlerleyen zamanlarda Bylock programını indirdim. Bylock’tan toplantı günleri mesajları atılıyordu. Toplantılarda Fetullah Gülen’in videoları ve risale okunuyordu.2015 yılında Edirne İcra Müdür Yardımcılığına atandım. Öğrencilere burs veriyordum. Ancak o paraların başka yerlere gittiğini bilmiyordum. Zaman gazetesi ve sızıntı dergisi için para yatırdım. Ama abonelik başkasına aitti. Dergiler sohbet hocası tarafından geliyordu. Zaman gazetesi eve gelmiyordu. Diğer kişiler anlamasın diye” dedi.
Yargılama ileri bir tarihe ertelenirken, mahkeme heyeti tutukluların tutukluluk hallerinin devamına tutuksuz yargılanan sanıklarında adli kontrol şartlarının kaldırılması talebinin reddine karar verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: