BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nın düzenlediği ‘Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi’nde farklı oturumlarla sektörün geleceği ele alındı. Zirvede konuşma yapan BTSO Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kalkınmanın yalnızca ekonomik başarıyla sınırlı kalmaması gerektiği belirtip, "Bunun yanına mutlaka gelişmişliği koymamız lazım. Bu ancak planlama ile olur. Planlama yapmadığınız hiçbir şeyi yönetemezsiniz " dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bursa Business School’da ‘Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi’ programı düzenlendi. Bu sene: 'Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar' sloganıyla kurgulanan zirvede farklı oturumlarla sektörün geleceği ele alındı. Programın açılış töreni, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, BTSO Yönetim Kurulu, meclis ve komite üyeleri ile üniversite, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Zirvede konuşma yapan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şehirleşmenin nüfus artışından öte, köklü bir medeniyetin inşası anlamına geldiğini söyled.i Bursa'nın 1960'lı yıllarda Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaparak planlı kalkınmanın da öncülüğünü üstlendiğini vurgulayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Kentimizin ikinci planlı Organize Sanayi Bölge (OSB)'si bundan tam 60 yıl sonra TEKNOSAB olarak hayata geçti. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Bursa, 17 tane OSB'si olan bir kent. Diğer OSB'lerin tamamı belde belediyeleriyle o günkü ihtiyaçların karşılanması adına hayata geçirildi. Bugün dirençli ve yaşanabilir kentler bizim bir numaralı hedefimiz" diye konuştu.
'BURSA DEPREM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA'
Konuşmasında, kalkınmanın yalnızca ekonomik başarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen Başkan Burkay, "Bunun yanına mutlaka gelişmişliği koymamız lazım. Bu ancak planlama ile olur. Planlamayı yapamadığınız hiçbir süreci yönetemezsiniz. Bu da ancak bir kentin anayasası olan 1/100 bin ölçekli plan ile yapılabilir. Bursa, birinci derece deprem kuşağında yer alan ve tarih boyunca yıkıcı afetlere maruz kalmış bir şehir olarak, her an bu gerçekle yüzleşmeye devam ediyor. Kent içinde sıkışıp kalan 8 bin 500’den fazla imalatçı firma var. Bu tablo, üretim gücümüzle beraber kent sağlığı, yaşam kalitesi ve dirençli şehir vizyonu açısından da risk teşkil ediyor. Kentin anayasası niteliğindeki mekânsal planlama süreci büyük önem taşıyor. Bu plan, yalnızca yolların ya da arsaların değil; üretimin, ticaretin, lojistiğin ve yaşam alanlarının birlikte düşünüldüğü, entegre bir gelecek senaryosu ile birlikte düşünüldüğünde anlam kazanacaktır. Geçmişteki bu hatalardan ders çıkararak, geleceğimizi daha bilinçli ve planlı bir şekilde inşa etmek hepimizin ortak sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.
'ZİRVELER TOPLUMSAL FARKINDALIK OLUŞMASINA ÖNCÜLÜK EDİYOR'
Bursa’nın Türkiye’de, her alanda ilk 5’te yer aldığını söyleyen BTSO Başkanı Burkay, “Fakat Bursa, sahip olduklarının farkında değil. Bizim görevimiz aslında bu sahip olduklarımızı güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacak vizyonu ve planı ortaya koymamız. Ortak akıl çok kıymetli. Bir şeyi düzeltmek için bazen üst akla da ihtiyaç var. Bursa’nın yaşanabilir kent olması kimliğine kavuşması için bir bedel ödenmesi gerekiyorsa biz iş dünyası olarak bunu ödemeye hazırız. Burada bütün paydaşların, bu anlayışla sürece yaklaşması lazım. O yüzden bu buluşmalar farkındalık oluşması için çok büyük ihtiyaç. Bu etkinlikleri politika yapıcıların eyleme geçirmesi lazım. Aksiyon almak bizim bir numaralı hedefimiz olmalı.” dedi.
'DEĞİŞİMİ OKUYAMAZSAK 100 YIL KAYBEDERİZ'
Dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirten Burkay, "19'uncu yüzyılın sanayi devriminin ürettiği aktörlerin birçoğu dünya sahnesinden siliniyor. Bu değişimi, iyi okumak lazım. Bunu en iyi okuyacak şehirlerin başında Bursa geliyor. Çünkü Bursa tarih boyunca bulunduğu çağın gerekliliklerini en iyi hayata geçiren, getiren şehirlerin başında geldi. Bu toplantıda özellikle o vizyonu oluşturmamızda ciddi anlamda bilgi kaynak sağlayacak çok sayıda konuşmacımız var. Zirvemizdeki bu çıktılar Bursa’ya büyük değer katacak. KFA Fuarcılık tarafından organize edilen inşaat ve yapı sektörünün en prestijli buluşması Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı 24 Nisan’da kapılarını açacak" ifadelerini kullandı.
'BURSA İTİBARLI BİR ŞEHİR'
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, zirvenin dönüşümün herkes tarafından gündemde tutulması adına büyük önem taşıdığını söyledi. Dirençli şehir kavramının geleceğe umutla bakılmasını sağlayan bir çerçeve sunduğunu kaydeden Akça, “Dirençli şehirler sadece şoklar ve streslere karşı dayanıklı kalmayıp aynı zamanda bu tip olayların sonucunda hızlı toplanabilen şehirler manasına da geliyor. Bundan sonra yeni 6 Şubat'lar yaşamamak için elimizden gelen gayreti yerel yönetim ve sektör temsilcileriyle göstermeye çalışacağız. Bu zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen başta BTSO olmak üzere katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: