Ahmet ERDEM/ADAPAZARI(Sakarya) - SAKARYA'nın Adapazarı ilçesinde Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bıçakçılarda yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar, kurban kesiminde kullanacakları bıçakları biletmek için sabahın erken saatlerinden itibaren dükkanların yolunu tuttu.
Adapazarı ilçesinde Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme mesaisi başladı. Bazı vatandaşlar, kurban kesimi öncesinde bıçaklarını biletmek için gittiği bıçakçılarda, yoğunluk dolayısıyla sıra bulamadı. Adapazarı’nda bıçak bileme işlemi yapan bıçak ustası İbrahim Nizamettin Şimşek, son günlerde iş yoğunluğunun arttığını belirterek, vatandaşların bileme işlemlerini son günlere bırakmamalarını istedi.
Çeliğe gelen zamlardan dolayı bıçak fiyatlarının yaklaşık yüzde 100 arttığını belirten Şimşek, “Bileme tercih eden daha fazla ama satın alan da var. Bir bıçak bileme fiyatı şuanda 50 TL, satır 100 TL. Kurbanı kesmek için 1 bıçağa, sıyırmak, et doğramak ve kemik ayırmak için satırla birlikte en az 6 tane bıçak olması gerekli” dedi.
Bıçak ustası Şimşek, bileme işlemlerini 4 evrede işlediklerini söyleyerek, “Bizim için Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri yoğun geçer. Bıçağı 4 işlemde bilediğimiz için uzun sürüyor. Bir günde de yaklaşık 250 bıçak geliyor. Vatandaşlar, bıçaklarını kurbandan bir hafta önce getirse daha iyi olur. İşimiz aceleye gelmeyeceği için daha dikkatli ve sağlıklı bilemeler gerçekleşir. Böyle günlerde sabah 8’de dükkanı açarız, akşam kaçta kapatacağımız belli olmaz. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum” diye konuştu.
Bıçak bileme fiyatlarının uygun olduğunu belirten müşteri Alaattin Saray, “Bıçaklarımı bilettim. Bana göre bıçak bileme fiyatları uygun. Bana bin TL’de deseler bıçaklarımı biletirim çünkü diğer türlü olumsuz bir işlemde bıçak kesmediği taktirde hayvana eziyet çektirmek söz konusu. Kurbanı tek seferde keseceksin. Bu işi bilmeyenler de kesinlikle kurban kesmeye kalkışmasınlar. Hayvan kaçmasın diye sinirlerini kesiyorlar, bunu yaptıkları zaman o kurban kurbanlıktan çıkar. Tekrar söylüyorum bu işi bilmeyen sakın ola bıçağı eline bile almasın. Yapamıyorsa da, ‘ben yapamıyorum’ deyip kenara çekilsin ve işin ehline bıraksın. Tüm İslam Aleminin Kurban Bayramını Kutluyorum” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: