Abdullah YALÇIN/TEKİRDAĞ, - TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, kentin su sorununun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, kuraklık, artan nüfus ve yetersiz yatırımların kenti büyük bir kırılganlığa sürüklediğini söyledi.
Su sıkıntılarının yaşandığı Tekirdağ'da Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, düzenlediği basın toplantısında yapılan çalışmalar ve alınacak önlemleri anlattı. Yüceer, "Tekirdağ'ımız iklim krizinden en çok etkilenen bölgede olan bir il. Ama bugün yaşadığımız gerçeklik, özellikle bu yaz tarihimizin en zor yazlarından birini geçiriyoruz. 65 yılın en az yağışını aldık. Uzayan bir kuraklık var, dün gök gürleyince mutlu oluyorum, 'Allah'ım yağmur yağacak' diyorum. Hepimiz bu durumdayız artık. Toprağımız çok kuru, ağaçlarımız çok kuru, yanıyorlar. Bu yıl yaşadığımız yangın felaketini, gittiğimiz yerlerde konuşuyoruz. Şimdiye kadar hiç yaşanmamış" dedi.
İklim krizinin artık uzak bir tehdit olmadığını söyleyen Yüceer, "Artık evimizin içerisinde. Artık yaşıyoruz, hissediyoruz. Uzak bir tehdit değil. Bu kuraklık, azalan yağışlar, artan nüfus, bir de üzerine ufacık bir krizle buluştuğunda büyük bir kırılganlığa, büyük bir krize neden oluyor maalesef. Çeşmelerimizden akan bir damla su bile artık hepimiz için çok kıymetli. Yakın süreçte yaşadığımız Tekirdağ'ın su sorunu, su sıkıntısı.
Bölgemiz su fakiri bir bölge. Sanayi bölgesi olması, sürekli göç alması ve iklim değişikliği ile birleşince istemediğimiz felaketlere yol açabiliyor. Bunun bilinciyle gerçekten suyla, TESKİ ile yattık su ile kalktık. Göreve geldiğim günden beri Ankara ziyaretlerimizde özellikle DSİ Genel Müdürlüğü ve İller Bankası ziyaretlerimiz bizim için en önemli ziyaretlerimiz oldu. Çünkü maalesef şehrimizin alamadığı, geciken yatırımlar var. Belki diğer iller için aciliyeti olmayan şeyler bizim için artık zorunluluk" diye konuştu.
Başkan Yüceer, barajlardaki son duruma da değinerek, "Yüzey suyumuz yok, şu an barajlarımızda su yok. Naip barajımız var, yüzde 1'in altında. En son yaşadığımız sorunlarda da artık ölü hacmi görüntülüyoruz. Türkmenli göletimiz var. Bu iki yüzey suyumuz özellikle yaz nüfusu artan bölgelerimizi besliyor. Kumbağ nüfusu normalde 5-6 bin, şu an 100 binin üzerinde. Marmaraereğlisi'nin nüfusu normalde 30 bin, şu an 300 binin üzerinde. Hafta sonları günübirlikçilerle bu sayı 500 bini buluyor" dedi.
Tekirdağ'ın Türkiye'de yüzey suyu en az olan büyükşehir olduğunu söyleyen Yüceer, "Tekirdağlı hemşerilerimiz yüzde 10 yüzey suyu kullanabiliyor, bu oran şu an daha da düştü. Türkiye'deki 30 büyükşehir arasında yüzey suyu en az olan şehiriz. Bütün su ihtiyacını yeraltı suyundan karşılayan bir şehiriz. Yeraltı suyunu kullanmak iyi bir şey değil. Çok meşakkatli, külfetli, maliyetli ve zararlı. Bu kaynaklar gelecek nesillere bırakmamız gereken rezervler. Eskisi gibi 30-40 metreden çıkmıyor, 300-400 metreleri bulmuş durumda. Çünkü kontrolsüz sanayi var. Maalesef hala bir su yönetimi stratejimiz yok. Marmara Bölgesi, nüfusun yüzde 31'inin yaşadığı, sanayinin büyük kısmını barındıran bir bölge ama su havzalarının sadece yüzde 4'üne sahip" diye konuştu.
TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar da Tekirdağ'ın su kaynaklarının yüzde 88,6'sının yer altı sularından, yüzde 11,4'ünün ise kaynak, baraj ve göletlerden sağlandığını açıkladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: