BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık organizasyonuyla İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen HOMETEX Ev Tekstili Fuarı'nda Gökhan Doğan'ın yapay zeka destekli dijital sanat sergisi 'Anadolu Motifleri' ziyaretçilerle buluştu. Anadolu medeniyetlerinin hikayelerinin farklı duyu organlarına hitap edecek şekilde anlatıldı seri katılımcıların beğenisini topladı.
İstanbul Fuar Mekezi'nde bu yıl da ev tekstili sektörünün buluşma noktası olan HOMETEX, ticaretin ötesine geçerek sanata ve teknolojiye de ev sahipliği yaptı. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) öncülüğünde, BTSO iştiraki KFA Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda, dijital sanatçı Gökhan Doğan’ın yapay zeka destekli sergisi 'Anadolu Motifleri' yoğun ilgi gördü. Eser, Göbeklitepe’den günümüze uzanan farklı medeniyetlerin kültürlerini yapay zeka ile işleyen özel bir sistemle her dakikada bir özgün desen üretme özelliğine sahip. Yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin ilgi gösterdiği sergi, hem görsel hem de etkileşimli yapısıyla fuarın en dikkat çekici alanlarından biri oldu. Sanatçı Gökhan Doğan sergiye ilişkin açıklamasında, 'Anadolu Motifleri deneyimlenebilir eser serisinin ismini taşıyan bu çalışmamızla buradayız. Koleksiyon, 10 adet etkileşimli sanat eserinden oluşuyor. Her biri aynı metodoloji ile üretildi ve aynı amaca hizmet ediyor. Göbeklitepe’den günümüze kadar uzanan kadim Anadolu medeniyetlerinin hikayelerini, farklı duyu organlarımıza hitap edecek şekilde ve deneyim temelli olarak anlatıyoruz” dedi.
'GÖBEKLİTEPE'DE GÜNÜMÜZE MEDENİYETLERİN İZLERİNİ TAŞIYOR'
Serginin temel yapısına ilişkin bilgi veren Doğan, “Her bir dakikada bir özgün, yani biricik bir motif üretiliyor. Bu motifler, dönemlere göre farklı kültürlere ait. Biz bu noktada kültürlerin ve medeniyetlerin hikayelerini motiflere, motifleri ise üretimlerine dönüştürmelerini konu alıyoruz. Ziyaretçilerin bu motifleri deneyimleyerek zaman dilimleri ve kültürler arası bağları keşfetmesini hedefliyoruz. Her dakika değişen bu desenler, kapalı bir bilgi kütüphanesinden faydalanarak dönemin mimari anlayışlarını, sanat eserlerini ve kültürel birikimini işliyor. Böylece ortaya çıkan motif, ilgili döneme referans veren bir yapıda oluyor. Ziyaretçiler, bu motiflerin karşısına geçtiğinde derinlik algılayıcılar tarafından tespit edilerek, motifleri adeta bir sıvı formu gibi hareket ettirebiliyor ve onun içinde gezinebiliyor. Yani burada tam anlamıyla bütüncül bir deneyim yaşanıyor" diye konuştu.
'SERGİNİN FUARA ÇOK YAKIŞTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'
Anadolu Motifleri eserinin HOMETEX’in tabiatına ve katılımcı kitlesine çok uygun bir içerik sunduğunu vurgulayan Gökhan Doğan, özellikle Uzak Doğu ve Avrupa’dan gelen ziyaretçilerin olumlu geri bildirimlerinin kendileri açısından değerli olduğunu söyledi. “Buradaki ziyaretçiler zaten motifleri bilen, üreten, tüketen, seven kişiler. Bu nedenle eserde kendi ilgi alanlarına dair öğeler bulduklarında bağ kurmaları çok güçlü oluyor. Anadolu Motifleri sergisinin bu anlamda fuara çok yakıştığını düşünüyorum. Bizim bu koleksiyonu oluşturma amacımız Anadolu’nun kültürel mirasını korumanın yanı sıra bu mirası dünya çapında teknoloji ve yeniliklerle harmanlayarak anlatmak, dijital sanat ihracatını da mümkün kılmaktı. HOMETEX ziyaretçilerinden bu vizyona uygun çok değerli geri dönüşler aldık. Bu bizim için çok kıymetli, burada olmaktan kıvanç duyuyoruz. Süreçte bize destekleri için HOMETEX ailesine, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi’ne ve tüm kurumlara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: