Türk Tabipleri Birliği'nden Kuduz Uyarısı!

TAKİP ET

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Şanlıurfa'da kuduz teşhisi konduktan sonra 1 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, 'Kuduz şüpheli temas vakalarının artması nedeniyle kaygılıyız' açıklaması yaptı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, yaklaşık 1 ay önce köpeğin ısırması sonucu kuduz şüphesiyle tedaviye alınan 30 yaşındaki mimar Lütfü Seray hayatını kaybetti. Açıklama yapan Şanlıurfa Tabip Odası, "1885 yılında uygulanan ilk başarılı kuduz aşısından 138 yıl sonra hala kuduz hastalığından kayıplar vermek kabul edilebilir değildir" dedi.

Olayın ardından Siverek Devlet Hastanesi'nde kaldırılan, ardından Gaziantep'teki özel bir hastaneye yatışı yapılan Seray'ın tedavisi bir ay sürmüştü. Kuduz ölümü sonrası açıklama yapan Siverek Kaymakamlığı, yapılan incelemeler, alınan kararlar ve tedbirler sonucu çalışmalara başlandığını bildirmişti.

Türk Tabipleri Birliği resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Şanlıurfa’da kuduz teşhisi konulan hastanın yaşamını yitirmesi nedeniyle üzgün, kuduz şüpheli temas vakalarının artması nedeniyle kaygılıyız. Kuduz aşısının üretiminden 138 yıl sonra can kayıplarının yaşanması, sorumlu kurum ve birimlerin müdahaledeki yetersizliği kabul edilemez” denildi.

KUDUZ AŞILAMALARINA DİKKET ÇEKİLDİ

TTB, Kuduzun önlenmesi için şu önerilerde bulundu:

*Köpek ve kedi başta olmak üzere evcil hayvanlar ile çiftlik hayvanlarının kayıt altına alınması ve kuduz aşılarının her yıl yapılması, bu süreci hızlandırmak için gerekli görüldüğünde kitlesel kuduz aşılamaları yapılması,

*Aşı maliyetinin devlet bütçesinden desteklenmesi,

*Sahipsiz hayvanların kontrolsüz üremelerinin ve hareketlerinin sınırlandırılması, aşılanması ve sahiplendirilmesi,

*Kuduz şüpheli teması olan insan vakalarına müdahale ile ilgili sağlık personeli eğitimlerinin aralıklı olarak güncellenmesi, aşı-immumglobülin gibi tıbbi malzeme eksikliklerinin oluşmasına izin verilmemesi gereklidir.