Tekirdağ Esnafının 1 Mart Hevesi Kursağında Kaldı!

TAKİP ET

Rahim Taşkın/Ünzüle Coşkun (Çorlu Haber) - Belirli kriterler göz önüne alınarak uygulanacağı belirtilen normalleşme adımlarıyla ilgili umutla beklentiye giren Tekirdağ esnafı 1 Mart için hazırlıklara başladı. Ancak rakamlar Tekirdağ'ın böyle giderse bir süre daha normalleşemeyeceğini gösteriyor.

Kovid-19 tedbirleriyle ilgili hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı, kafe ve restoranlardaki kısıtlama, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yasağı gibi tüm kısıtlamalarda normalleşme sürecinin 1 Mart itibarıyla başlaması bekleniyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak" paylaşımında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçtiğimiz hafta Kabine toplantısı sonrası yaptığı normalleşme adımlarının mart ayında atılacağına ilişkin açıklaması esnafta büyük heyecan yaratmıştı.
KADEMELİ NORMALLEŞME BAŞLAYACAK
İlk etapta yüz yüze eğitim, kafe ve lokantaların açılması ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamarının kaldırılması gündeme gelecek. Mart ortasından itibaren ise ikinci doz aşısını yaptıran 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik sınırlamaların kaldırılması hedefleniyor. Bilim Kurulundaki genel kanaat, özellikle yüz bin nüfusta 50 ve üstü günlük vaka çıkan şehirlerde, sınırlamalara devam edilmesi yönünde. Kademeli normalleşme kapsamında ilk adımın atılması beklenen yüz yüze eğitim için karar illerdeki salgın düzeyine göre verilecek. Normalleşme yönündeki kararlar sonrası vaka sayılarında artış görülürse yeniden kısıtlamaya gidilecek.
TEKİRDAĞ ESNAFININ SEVİNCİ YARIM KALDI
İl il vaka sayıları göz önüne alınarak uygulanacağı belirtilen normalleşme adımlarıyla ilgili umutla beklentiye giren esnaf 1 Mart için hazırlıklara başladı. Tekirdağ’da da bazı esnaflar 1 Mart'ta normalleşme olacağı beklentisiyle açılış hazırlıklarına başlasa da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Pazartesi günü açıkladığı haftalık vaka haritasına göre Tekirdağ hala ‘yüksek riskli’ iller arasında yer alıyor.
TEKİRDAĞ YÜKSEK RİSKLİ GRUPTA
Haftalık korona virüs vaka tablosuna göre mart ayının ilk haftasında normalleşme sürecine hızla girecek iller yüz binde 10'nun altında vaka sayısı ile Şırnak, Hakkari, Muş, Iğdır ve Batman olacak. Orta düzey risk grubunda yer alan 25 il de haftalık vaka sayılarına göre il pandemi kurulları tarafından alınan kararlar doğrultusunda farklı uygulamalara gidilebilecek ve kontrollü açılışın uygulanacağı alanlar değişiklik gösterebilecek. Aralarında Tekirdağ’ın da bulunduğu yüksek risk grubunda yer alan 39 ilde ise normalleşme için vaka sayılarının düşmesi beklenecek.
Türkiye genelinde İllerin risk sıralaması şu şekilde;
DÜŞÜK RİSKLİ
Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller: Hakkari, Şırnak, Muş, Batman, Iğdır.
ORTA RİSKLİ
Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller: Bartın, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Afyonkarahisar, Isparta, Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Siirt, Bitlis, Van, Ağrı, Kars.
YÜKSEK RİSKLİ
Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Zonguldak, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Burdur, Antalya, Mersin, Hatay, Kilis, Niğde, Adana, Kayseri, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Sinop, Sivas, Malatya, Elazığ, Gümüşhane, Erzurum, Artvin, Ardahan.
ÇOK YÜKSEK RİSKLİ
Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller: Sakarya, Konya, Aksaray, Karaman, Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Osmaniye, Adıyaman.

100 binde 10'un altında vaka görülen iller düşük riskli
11-35 arası vaka olan iller orta riskli,
36-100 arası vaka olan illerin yüksek riskli
100'ün üstünde vaka görülen iller ise çok yüksek riskli kategoride yer alacak.