Orta Afrika'da Anayasa Referandumu Ülkeyi Böldü

TAKİP ET

Orta Afrika'da dün sona eren anayasa referandumunun ardından ülkenin kuzeyinde etkili olan isyancı lider Nureddin Adem, 'Logone Cumhuriyeti'ni kurduğunu ilan etti.

Orta Afrika’da dün sona eren anayasa referandumunun ardından ülkenin kuzeyinde etkili olan isyancı lider Nureddin Adem, “Logone Cumhuriyeti”ni kurduğunu ilan etti.

Seçimlerin yapılabilmesi için ülkeden kaçmak zorunda olanların geri döneceği şartların oluşturulmasını isteyen Nureddin Adem grubu referandum ve seçimlerin iptal edilmesi ve yeni bir geçici hükümetin kurulmasını istiyordu.

Taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine grup, Kaga-Bandoro şehrindeki BM temsilciliğine yeni bir devlet kurduklarına dair bildiri gönderdi. Bildiride, barış için ülkenin bölünmesi gerektiği belirtildi. Geçici hükümet ise bildiriyi kınadı.

Orta Afrika’da silahlı gruplar, 27 Aralık’ta başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasına imkan sağlayacak referanduma karşı çıkıyordu. Ülkede bazı Müslüman grupların oluşturduğu Selaka’nın 2013’te darbe ile iktidara gelmesinin ardından ayaklanan Hıristiyan milisler binlerce kişiyi öldürmüş ve nüfusun beşte biri ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Pazar günü oy verme işlemi devam ederken başkent Bangui’de çıkan çatışmalarda 5 kişi ölmüştü. Dün ise başkentte daha sakin bir ortamda oy kullanılmıştı