Koca'dan 'Tam Kapanma Olacak Mı?' Sorusuna Yanıt

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakan Koca, "Türkiye salgındaki en zor günlerini geçirmektedir." açıklamasında bulunurken "Tam kapanma olacak mı?" sorusuna, "Yarın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında alternatifli kapanma önerilerimizi Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Karar çıkarsa, kendisi açıklar" diyerek yanıt verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası flaş açıklamalarda bulunuyor.
Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:
*Bildiğiniz gibi mart ayının başından itibaren vaka durumlarını il il gösteren bir harita yayınlıyoruz. Bu harita vakalarda her yerde artış olduğunu gösteriyor.

*Türkiye salgındaki en zor günlerini geçirmektedir. Verilere bakıldığında ülkemiz salgın boyunca yaşadığı en zor dönemlerden birini geçiriyor.

*Vaka artışlarında da varyantlar ile mutantların işi zorlaştırdığı bir gerçektir. Hızlı yayılım dışında hastalığın daha ağır seyretmesine sebep oluyor. Salgının önünü alamazsak daha önceki gibi tedbirler almak zorunda kalabiliriz.

*Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. İlk koronavirüse göre daha hızlı yayılmaktadır. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 166 kişide görüldü.

*Yoğun bakım doluluk oranında dramatik bir durum yok.

"Türkiye en çok aşı yapan ülkeler arasında"

*Türkiye dünyada en çok aşı yapan altıncı ülkedir. 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmış aşılanan kişi sayısı 7,5 milyon olmuştur.

*Aşılama sonrası toplam vaka sayısı içinde sağlık çalışanları ve 65 üstü vatandaşlar yarı yarıya düşmüş vaziyette.

*65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının aşı sonrası vaka oranı 65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibari ile yüzde 17.7 şimdi ise yüzde 8.2... Neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Şu ana kadar 65 yaş üstü aşılanan oranı 76.4

*Sağlık çalışanlarımızın toplam vaka içindeki payı ocak başında yüzde 5.3 iken, aşılama sonrası yüzde 1.37'ye kadar indi. Bu aşının etkisini gösteren önemli bir bulgu.

*65 yaş üstünün yüzde 23'ü aşı kendilerine aşı tanımlanmasına rağmen aşı olmaya gitmedi.
65 yaş ve üstü vefat edenlerin yüzde 60 düştüğünü görüyoruz.

Tam kapanma olacak mı?
*Bilim Kurulu'muz Ramazan ayı başlangıcı ile birlikte alternatifli bir hazırlık yaptı. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında kabine toplantısında bu önerileri sunmuş olacağız. O çerçevede Cumhurbaşkanımız kararları uygun gördüğünde açıklar.

"Türkiye üç, İstanbul dördüncü piki yaşıyor"
*Ramazan ayını tedbirler noktasında çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz. Bulaşıcılığın daha fazla arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz.
Türkiye için üçüncü İstanbul için dördüncü pik yaşanıyor.
Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde. Ortalama da yüzde 71.3... Şu an ciddi bir sorun olmadığını ifade etmek istiyorum.

ÖĞRETMENLERDE AŞILAMA

*Özellikle öğretmenlerin aşılamalarına köy okullarından başladık. Ramazan ayı döneminde, iki-üç haftalık zaman diliminde ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmalarını bitirmek istiyoruz. Yine tabii ki alternatifli öneriler tartışıldı. Sekizinci ve 12.sınıfların imtihan günleri de belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak. konusundan eğitimin devam etmesi konusunda değişmez bir yaklaşım söz konusu. 

*Özellikle şu dönemde varyantların daha da yoğun olmasıyla birlikte yakın temasta bu virüsün çok daha kolay bulaştığını biliyoruz. Alınacak kararlar tartışılarak bütün dengeler gözetilerek alınmış olur.

Ayrıntılar gelecek...