DEVA Partili Avşar'dan "Trakya Afet Bölgesi İlan Edilsin" Talebi

TAKİP ET

Rahim Taşkın/Ünzüle Coşkun (Çorlu Haber) - Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar Trakya'da yaşanan aşırı kuraklık sebebiyle üreticinin ayçiçeğinde çok yüksek rekolte düşüşü beklemesinden dolayı Trakya'nın afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 43’nün Trakya’da olduğunu belirten Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 50 verim düşüklüğü beklenildiğini belirterek hükumetin çiftçiye sahip çıkmasını ve Trakya’nın acilen ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, üreticiler ve sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonucu, “mevsim normalinde seyretmeyen yağış düzensizlikleri sebebiyle ayçiçeğinin erken ekimi mildiyo hastalığı riski taşırken, geç ekilmesi durumunda ise çiçek döneminde yakıcı sıcaklarla birlikte rekolte düşüklüğü ihtimali oluşuyor. Aşırı sıcak ve nemden dolayı strese giren bitkide mantari hastalıklar da görülmeye başlandı. Son dönemde yaşanan yüksek sıcaklıklarında etkisiyle, yetersiz kök gelişimi, bitki boyunda kısalık, yaprakta küçülme vb. abiyotik stresler, bitkinin generatif döneme erken geçişine sebep oluyor. Yüksek sıcaklık ve kuraklığın halen devam ediyor olmasıyla tablalarda küçülme ve tabla yapraklarında maalesef yanıklar oluşuyor. Bu yıl ayçiçeğinde yüzde 45-50 düzeyinde verim düşüklüğü bekleniyor. Ayrıca üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle, ileri sezonlarda ürün deseninde ayçiçeği aleyhine değişim olması endişesi bulunuyor” ”dedi.

Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar TBMM Başkanlığı’na yaptığı kanun teklifinde Tarım Kanununun 22. maddesinin başlığına “doğal afetlerden korunma” ve içeriğine de “aşırı kuraklık, sel ve haşere istilası gibi doğal afetlerin zararlarını bertaraf etmek” ibarelerinin eklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca kanunda yapılacak bu değişiklikle aşırı kuraklık ve bitkisel hastalıkların beraberinde getireceği büyük zararların bertaraf edilmesi için Trakya’nın bir an evvel afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.