Almanya'da Mültecilere Yönelik Saldırılar Geçen Yıla Göre 4 Kat Arttı

TAKİP ET

Almanya'da Mültecilere ve sığınmacı yurtlarına yapılan saldırılarda rekor artış kaydedildi.

Almanya'da Mültecilere ve sığınmacı yurtlarına yapılan saldırılarda rekor artış kaydedildi. Federal Hükümetin bir soru önergesine verdiği cevaba göre bu yıl içinde sığınmacı yurtlarına 800'den fazla saldırı yapıldı. Sığınmacıların yerleştirilmesi çerçevesinde Kasım ayına kadar kayda geçen suçların sayısı ise bin 610. Bunların çoğunluğu aşırı sağcı saikli suçlar. Diğer taraftan sığınmacıların yüzde 30'unun sahte pasaportla geldiği iddiası gerçek dışı çıktı.

Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının rekor sayılara ulaştığı bu yıl içinde mülteci ve onların yerleştirildiği yurtlara yönelik saldırılarda da rekor artış kaydedildi. Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu'nun bir soru önergesine hükümet tarafından verilen cevaba göre sığınmacı yurtlarına yönelik saldırıların sayısı 7 Aralık tarihine kadar 817'ye ulaştı. Geçen yıla kıyasla bu sayı 4 kat artış gösterdi. Kundaklama, yabancı düşmanı ve aşırı sağcı sloganların duvarlara yazılması, camlara atılan taş gibi suçların yanı sıra sığınmacılara ve onlara yardımcı olmaya çalışanlara yönelik şiddet olayları da arttı. Kasım ayına kadar bu tür olayların sayısı bin 610 olduğu belirtildi. Geçen yıl ise sığınmacıların yerleştirilmesi çerçevesinde gösteri, internet ortamında kışkırtma ve hakaret gibi işlenen bu tür siyasi saikli suçların sayısı 895 idi.
Bunun yanı sıra polis kayıtlarında ‘Yabancılar/ İltica konusu' başlığı altında kaydedilen suçların sayısı artı. İltica konusu çerçevesindeki tartışmalar ve yabancı düşmanlığı alanında kayda geçen suçların sayısı 3 bin 625. Çoğunluğu aşırı sağcı saikli suçların oluşturduğu bu sayı geçen yıla kıyasla yaklaşık iki kat arttı.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, sığınmacı yurtlarına yapılan saldırı sayılarının durumun ne kadar endişe verici olduğunu yansıtmadığına dikkat çekti. “Yeni sayılar endişe verici gelişmeyi gözler önüne seriyor.” diyen Hofreiter, Almanya'da sağcı şiddetin ‘yeni acı verici boyuta' ulaştığının altını çizdi.

SAHTE PASAPORT YÜZDE 8

Diğer taraftan ise sığınmacıların elindeki Suriye pasaportlarının yüzde 30'u sahte olduğu iddiası yanlış çıktı. Hatırlanacağı üzere Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere bu konuyu dile getirmişti. Ancak resmi dairelerde Ocak'tan Ekim'e kadar rastgele örnek alınarak 6 bin 822 pasaport üzerine yapılan araştırmaya göre bu oranın yaklaşık yüzde 8 olduğu tespit edildi. Bakanlık ise yüzde 30 iddiası ile ilgili yaptığı açıklamada bu rakamın istatistiki veri olmadığını, dairelerin tahmini rakamlarına dayalı olduğunu aktardı. Muhalefetteki Sol Partili siyasetçiler ise Bakan de Maiziere'i bu konuda ağır eleştirdi.

SIĞINMACILAR ARASINDA KAVGALAR

Bu arada Hamburg'da önceki gün iki farklı mülteci yurdunda çıkan ve farklı ülkelerden 100'e yakın mültecinin demir ve tahta sopalarla birbirine saldırdığı kavgalarda aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olanlar çevredeki hastanelere kaldırıldı.